Greşeala La Applicaţie pentru Bursǎ #3: NU TE PLANGE

Tradusǎ de Ioana Gheorghiu pe Mai 3 2010

Greutǎţi: Toţi le avem, nu? Dacǎ citeşti aşa de multe aplicatii pentru obtinerea unei burse ca mine, aşa ai crede şi tu. Cu costurile pentru colegiu ce cresc în fiecare an şi familiile ce fac eforturi financiare sǎ plǎteascǎ taxele , studenţii aplica cat mai mult in speranta cǎ , comitetele care aproba bursele înţeleg situaţia lor. Adevǎrul este cǎ nu toţi avem greutǎţi în viaţǎ. Toţi suntem ocupaţi, toţi avem multe lucruri de facut, aste este sigur. Dar nu toţi avem greutǎţi.

Sǎ vǎ arǎt diferenţa intre ce considera unii ca sunt greutati si ce greutatile adevarate:

* Dacǎ parinţii tǎi au murit cînd tu erai mic şi ai fost crescut într-un Orfelinat, asta este o greutate unica. Dacǎ ai fost crescut în Suburbie şi a trebuit sǎ împarţi o casǎ de 2,600 mp cu trei fraţi, nu este.

* Dacǎ a trebuit sǎ iei o slujbǎ cînd aveai 8 ani cǎ sǎ ajuţi familia ta sǎ plǎteascǎ chiria, asta este o greutate. Dacǎ a trebuit sǎ iei o slujbǎ la 16 ani sǎ plǎteşti pentru prima ta maşinǎ, asta nu este.

* Dacǎ ai fost lovit de un BMW şi a trebuit sǎ termini liceu prin telecomunicaţie din spital, asta este o greutate. Dacǎ ai trebuit sǎ iei o slujbǎ part-time cǎ sǎ plǎteşti sǎ repari BMW pe care l-ai sptricat lovindu-l , nu este o greutate.


Se înţelege? Dacǎ invoci o greutate în aplicaţia ta trebuie sǎ fie o greutate cu adevǎrat. Un lucru care trebuie sǎ-l ţi minte este cǎ cînd aplici la o bursǎ, comitetul primeşte sute de cereri în fiecare sǎptǎmînǎ de la studenţi cu mii de trecuturi diferite, mulţi veniţi din tari din lumea a treia din Africa şi Asia. Cîţiva au trecut prin dificulǎţi şi obstacole pe care Americanii nici nu pot sǎ le înţeleagǎ. Sunt douǎ feluri de poveşti pe care cei ce aproba burse sunt obişnuiţi sǎ le citeascǎ. Prin comparaţie, unele povesti ale studenţilor Americani suna ca si cum ar fi povestile unor copii rasfatati . Iata cîteva exemple de povesti ale unor oameni cu greutǎţi adevǎrate în comparaţie cu oameni care numai sunt prea ocupaţi:

Britney din Eden Prairie: “Dupǎ ce alerg 3-5 mile în fiecare searǎ la Sala de Atletism , cîteodǎtǎ trupul meu este aşa de obosit cǎ aproape nu pot sǎ îmi termin lecţiile şi adorm la biroul meu.”

Bungu din Ethiopia: “Dupǎ ce alerg şapte mile sǎ ajung la şcoalǎ dimineaţa, sunr aşa de obosit cǎ aproape nu pot sǎ stau treaz. Dacǎ am fi avut birouri am fi adormit pe al meu, dar nu avem; învǎţam pe pamîntul rece.”

Molly from Oak Park: “Ca un senior, sigur, am un orar foarte tehnic. De sigur cǎ am şcoala toatǎ ziua de Luni pînǎ Vineri, dar Marţi şi Joi am lecţii de pian pentru 90 de minute cînd ajung acasǎ, Miercuri am de mers la grupul de tineri la bisericǎ şi lucrez in schimbul de servire a micului dejun Sîmbǎta şi Duminica. Am îndurat viaţa asta grea din cauzǎ ca ştiu cǎ în sfîrşit voi avea success în viaţǎ.”

Mbutu from Eritre: “In fiecare Marţi eu merg 12 mile la tabara de refugiaţi la rǎsǎritul soarelui sǎ primesc pungi de orez şi fǎinǎ de la U.N. ca satul meu sǎ aibǎ ce sǎ mǎnînce. Din cauzǎ cǎ punga are 45 lb, îmi ia toatǎ ziua şi noaptea Miercuri cǎ sǎ ajung acasǎ cu ea. Joi, cad jos de obosealǎ în timp ce vecinii mei încep sǎ facǎ mîncare din ce am adus…” şi în continuare.

Unele suna neserios . Astea sunt lucruri scrise cu adevǎrat in aplicatiile pe care le-am citit eu. Deci dacǎ nu ai trecut prin situaţii cu adevarat grele nu este o problema – aşa este cazul pentru majoritatea oamenilor care sau nǎscut în Statele Unite. Dar nu te hazarda sǎ scri cǎ viaţa ta este dificila , cînd de fapt nu este, numai “busy” – “ ocupata “.

Dar sa clarificam un lucru foarte important : Asta nu înseamnǎ ca din cauzǎ ca nu esti orfan din Sudan de la vîrsta de 9 ani nu poţi sǎ cîştigi o bursǎ vorbind de greutǎţile prin care ai trecut tu. Poţi şi ar trebui sǎ vorbeşti despre acestea. Comitetului ii place sǎ auda despre experientele prin care ai trecut tu si ceea ce ai invatat. Numai foloseşte idea si evita sǎ folosesti cuvantul “greutǎti” ca ceva care descrie printre ce ai trecut . Crede-mǎ – am citit despre toate greutǎţile imaginate, şi ştim şi apreciem correct definiţia cuvîntului.

Pînǎ data viitoare, noroc!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top