Greşeala La Applicaţie pentru Bursǎ #2: NU TE FOLOSI DE NOTA TA DE GPA

Tradusǎ de Ioana Gheorghiu pe Mai 3 2010

Nimic nu supǎrǎ elevii studiosi si merituosi (şi pe profesorii lor) mai mult decât aceasta afirmatie , dar am nişte veşti proaste pentru voi, şi nu o sǎ vǎ placǎ. Stai jos? OK, atunci afla:
GPA – ul dumneavoastrǎ nu prea conteaza atat de mult.

Permiteti-mi sa va rapesc un minut pentru a lamuri aceasta afirmatie.

Acum, iată de ce acest lucru este adevărat:

O inflatie ce a generat o epidemie în ultimii 10 de ani a ucis semnificaţia unui scor GPA înalt. Mii de pagini au fost scrise pe această temă în ultimii , iar eu nu le voi rescrie pe toate aici. Dar voi rezuma:

La un moment dat în trecut , cineva a decis că a vedea litera “D” sau “F” pe un card de raport este o oroare si influenteaza viitorul unui copil , comparativ să spunem,cu ideea ca acelasi copil nu ştie să citească, să scrie sau cum sǎ facǎ o dictare. O mulţime de părinţi au fost de acord, şi profesorii din scoli convinsi că, deşi Johnny încă nu ştie ce este o virgulă, el merită un B la limba engleză.


Oricum, ideea este aceasta: In zilele noastre, aproape oricine are un GPA de 3.0 sau mai mare .Toatǎ lumea. Deci, ce, ai spus? Ei bine, asta înseamnă că, dacă toată lumea are acelasi nivel de GPA, nemaiexistand individualism. Asta e, pur şi simplu – în cazul tuturor GPA este acelasi (sau aproape), ceea ce este chiar punctul de a căuta? Da, dar: pot auzi deja:

“Da, dar studenţii de azi sunt mai inteligenţi decât oricând! Clasele sunt mai avansate, elevii sunt mai bine pregătiti, şi realizările lor sunt zi de zi tot mai mari. Este logic că GPAs-urile sunt mai mari. ”

Este absolut adevărat tot ce se afirma despre studenţi , ei fiind mai inteligenţi cu fiecare generatie , iar realizările sunt tot mai mari .Nivelul de cunostinte pe care studentii il au dupa finalizarea unui master este înnebunitor. Având în vedere ca ultima generatie a fost împinsa si fortata mai mult ca oricând – de către părinţi pentru a realiza lucruri mari, nu e de mirare. Dar asta dovedeşte doar un punct de vedere : dacă cei mai buni studenţi sunt astăzi , atunci de ce nu toata lumea arata la fel pe hârtie? În cazul în care au o pregatire inalta, elevii de top ar pute aplica tot mai mult la scoli in afara tarii , dar pur şi simplu nu o fac.

Si nu în ultimul rînd, calitatea educaţiei în ţara noastra variază pe un spectru atat de larg incat un student cu 4.0 (sau, în unele cazuri, un 5.0 sau mai mare) la o şcoală ar putea pica afară la alta. Se analizam problema altfel : un student pregatit evaluat cu un B sau C la o şcoală academică riguroasă ar avea pregatirea necesara pentru a obtine prin intermediul sistemului o valoare a GPA 4.0 sau mai mare, la o şcoală de un nivel mai slab.

Mii de studenţi aplicǎ pentru bursele noastre în fiecare lună, şi aproape fiecare are un GPA de cel puţin 3.0 pe o scară de 4.0. Asta e bine, e cu siguranţă mai bine decât cu un GPA de 1.0 sau 2.0. Dar un fenomen rămâne aceeaşi: atunci când aproape fiecare solicitantului are o inclinatie specială, atunci această devine neimportantǎ – şi la asta se refera GPA – nu individualizeaza elevul . GPA a devenit un produs nu o forma de evaluare. Vǎ spuneam să nu includeţi GPA dumneavoastrǎ.? Nu neapărat, mai ales că multe burse de studiu vă vor cere să-l raportaţi. Dar nu insista pe el în aplicatia ta, şi nu aştepta ca aceasta să-ti aducă la o victorie prin obtinerea bursei. Asta nu se va intampla .

Până data viitoare, mult noroc!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top