Scrieti si exprimati-va corect din punct de vedere gramatical

Tradusǎ de Ioana Gheorghiu pe Iunie 6 2010

Serios. Fara nici o scuza şi fara nici o exceptie – totul. Iată de ce gramatica este importanta.

Compania mea a manageriat on line un calendar de evenimente foarte importante pentru un site de ştiri într-unul dintre cele mai mari oraşe din SUA. A fost o slujbǎ foarte importantă, dar nu a necesitat o mare experienţă. Aşǎ cǎ am pus un anunţ la o universitate locală, în căutarea unui intern să se ocupe de editare calendarului .  Am avut zeci de răspunsuri, dar favoritul meu a fost ceva de genul asta:

Stimate domn:
Am citit cu mare interes despre locul de muncă de editor de program cu StraightForward Media. Cred că as fi un candidat excelent pentru acest post, pentru ca în prezent organizez programul evenimentelor pentru biserica mea, sunt foarte cunoscutǎ în comunitatea mea şi, de asemenea, lucrez foarte repede pe calculator. Sunt încântatǎ de oportunitatea de a deveni editor de calendar şi astept cu nerăbdare această oportunitate.
Cu respect,
Jane Doe

Poate eu sunt subiectiv pentru că de tanǎr m-am straduit sa vorbesc si sa ma exprim corect dar hei , totusi – e o gluma? Un elev de clasa a cincea poate scrie cuvântul “calendar” corect , îţi garantez. Şi dacă tu nu poţi – ok , ridica-te si mergi catre peretele camerei tale. Vezi chestia aia mare cu toate pătratele şi numerele pe ea? Verificaţi coperta, şi iti garantez cǎ vei vedea cuvântul “Calendar”, scris undeva pe ea. Copie cuvîntul. Asta e tot ce trebuie să faci pentru a scrie cuvîntul corect.


Împotriva vointei mele , nu m-am putut abtine sǎ îi scriu aceastei fete . Eu nu mǎ consider a fi un cruciat pentru ortografia corectă, pentru că este o luptǎ pierdută, de la bun inceput . De obicei, aceste lucruri se uita, dar totusi unii oameni merita o corectie cat de mica. Şi mi-am spus ca de fapt, această fată merita aceasta corectie , poate imi va multumi într-o zi. Aşa cǎ i-am scris şi răspunsul meu a fost ceva de genul asta:

Dragă Jane,
Vă mulţumim pentru cererea dvs. privind locul de muncă ca editor de program. Am vrut sa fiu sincer cu tine şi-ţi spun că ai fost eliminatǎ de la inceput , datorită faptului că ai scris greşit de trei ori in adresa dvs. de email cuvantul ‘’Calendar’’. Sincer , nu am putut avea încredere în tine pentru a face aceasta muncǎ de editor de calendar avand in vederev ca nu poţi scrie correct cuvântul “calendar”. Vă doresc mult noroc în viitor.
Cele mai bune,
Josh Barsch

Nu m-am asteptat ca ea sa se simta bine bine atunci când a citit emailul, dar uneori trebuie să auzi adevărul neplăcut dar cu scopul de a îmbunătăţi, nu? Ei bine, Jane nu crede asta. Ea a scris de fapt înapoi.

Stimate domnule Barsch,
Nu ştiu de ce a trebuit să-mi scri înapoi doar să-mi spuni ca ortografia mea nu e corecta. Ar fi fost mai bine daca nu mi-ai fi scris de loc. Eu nu sunt o scriitoare perfectǎ, dar încă mai cred că aş fi putut face o treabă foarte bună.
Cu respect,
Jane Doe

Asta se întîmplǎ cînd vrei sǎ fi de ajutor.

Mulţi oameni de azi spun că ortografia contează mai puţin, în funcţie de ceea ce urmăreşti sǎ fi viata. Ei spun lucruri de genul, “Ce aşteptai? Sunt în marketing!” sau “Şpreiez înpotriva termitelor. Nu mă aşteptam să câştig un premiu de ortografie.” Dar nu asta e ideea. Nimeni nu se aşteaptǎ ca tu sǎ fi un literat sau un gramatician perfect in viata ta de zi cu zi; cu toate acestea, pentru aplicatia dumneavoastră presupune a face un efort in sensul unei ortografii si exprimari foarte corecte . Nu esti doar tu – ci tu şi dicţionarul . Cautati orice persoanǎ care să corecteze, si ţineti eseul atâta timp cât aveţi nevoie pentru a face acest document perfect. Da, perfect – nici un fel de erori.

Fie că vă place sau nu, dacă nu scrieti cuvintele corect pe o cerere de bursǎ, spuneti de fapt comisiei că sunteţi leneş, şi asta e cel mai rău lucru posibil . Noi nu recompensǎm lenea cu bani. Credem că, “Wow, cum arata de obicei un lucru facut de aceasta persoana daca in aplicatia ei pentru bursa este asa de rea ?”

Deci, cum sa faci tu ca aplicaţia ta sa fie de vârf, fǎrǎ erori, chiar dacă nu poţi sǎ scrii cuvintele corect ? Pentru inceput, desigur, utilizeazǎ funcţia de spell-scheck a programului de pe computer. Că va prinde de cele mai multe erori evidente. Dar, odată ce documentul este verificat, dǎ o copie la prieteni, profesori, soţ / soţie, copii sau oricine altcineva care ştiţi că este mai bunǎ la gramaticǎ decât tine. Spune-le direct, ” Pot sa va rapesc două minute pentru a verifica daca exista greseli in cererea mea ? Eu nu sunt un bun literat.” Nu numai ca va fi un alt set de ochii care sǎ verifice aplicaţia, dar puteţi flata persoana un pic. Se va simti bine pentru ca are pe cineva care confirma cǎ il respecta in deajuns pentru a căuta ajutorul sau, nu?

Nu fi jenat de a spune cǎ nu eşti un bun literat – crede-mǎ pe mine . Odată ce aţi rugat câteva persoane sǎ se uite peste aplicaţie, ar trebui să aveţi un document fără erori. Aceasta nu ia mult timp, şi poate face diferenţa dintre obţinerea unei burse si momentul in care cererea dvs. este aruncata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top